Safranbolu’yu Keşfetmeye Var Mısınız?
Sizler için Safranbolu seyahatiniz esnasında mutlaka görmeniz gereken doğal güzellikleri, tarihi mekânları, müzeleri derledik. Seyahatiniz veya tatillerinizde, Anadolu’nun ilk butik oteli olan Havuzlu Asmazlar Konağı’nda konaklayıp otantik bir deneyim yaşayabilir, aynı zamanda Unesco Dünya Mirası Listesi’ne girmiş köklü şehrin size sunduğu eşsiz mekânlarda tarihi bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Safranbolu’yu keşfetmeniz için derlediğimiz mekânlar
Han ve arastaların arasında nostaljik bir yolculuk!
Havuzlu Asmazlar Konağı’na yerleştikten sonra yürüme mesafesindeki eski çarşıya inerek büyüleyici yolculuğa adım atabilirsiniz.
Cinci Han
Sultan İbrahim’in Anadolu kazaskerlerinden Cinci Hoca (Kazasker Hüseyin Efendi) tarafından memleketi olan Safranbolu’ya bıraktığı eserlerden biridir.
Cinci Hamamı (Yeni Hamam)
Sultan I. İbrahim’in kazaskerlerinden Cinci Hoca (Karabaşzade Hüseyin Efendi) tarafından 1645 yılında yaptırılmış olup halen hizmet vermekte olan hamamda kadın ve erkeklere ait iki bölüm bulunmaktadır.
Yemeniciler Arastası
Ticaret yollarının üzerinde bulunan Safranbolu’da arastalar ticari mübadelenin önemli merkezleri olarak önemli rol üstlenmişlerdir. Yemeniciler Arastası, Köprülü Mehmet Paşa Cami’sine bitişik 48 ahşap dükkândan oluşan ve “yemeni” denilen ayakkabının yapıldığı eski Lonca Çarşısı’dır. Restore edilen çarşıda günümüze dek faaliyet gösteren bir yemenici kalmıştır.
Demirciler Arastası
İzzet Mehmet Paşa Camisi altından geçen Akçasu deresinin iki yakasına kurulan çarşı sıcak, soğuk demircilik el sanatlarının üretildiği yaşayan tek lonca çarşısıdır. Bakırcı ve kalaycı esnafları da bu çarşı içerisinde çalışmaktadır.
Köprülü Mehmet Paşa Cami
Yöre halkının İstanbul ve Osmanlı Sarayı ile yakın ilişkileri olduğundan, Sadrazam olmadan önce Köprülü Mehmet Paşa bir dönem Safranbolu’da ikamete tabi tutulmuş, sonrasında bir cami yaptırmış ve bu cami 1661 yılında ibadete açılmıştır.
İzzet Mehmet Paşa Cami
Padişah III. Selim zamanında ve 1794-1798 yılları arasında Sadrazamlığa yükselen Safranbolulu İzzet Mehmet Paşa da 1796 tarihinde Çarşı içinde bir cami yaptırmıştır. Bu cami İstanbul’daki Nuru Osmaniye Camisi’nin adeta küçük bir modelini oluşturur.
Ulu Cami (Aya Stefanos Klisesi)
Safranbolu’nun Kıranköy semtinde Rumlardan kalan ve 1956 yılında camiye çevrilmiş bulunan eski kilise, kentin en önemli mimari eserlerinden biri olarak göze çarpmaktadır.
Zamanın Mekanla Bütünleştiği Safranbolu
Safranbolu’da daha önce bir arada görmediğiniz birçok eseri şehrin birbirine yakın müzelerinde gözlemleyebilirsiniz.
Tarihi Saat Kulesi
Kale üzerinde bulunan saat kulesi, Padişah III. Selim’in Safranbolulu olan Sadrazamı İzzet Mehmet Paşa tarafından 1797 yılında yaptırılmıştır. Günümüzde Kent Tarihi Müzesi bünyesinde gezilebilmektedir.
Anadolu Saat Kuleleri Minyatürleri
Osmanlı döneminin kültürel izlerini taşıyan, özellikle 1901 yılında 2. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yıl dönümü şerefiyle Anadolu’nun dört bir yanında yapılması talimatı verilen saat kulelerinin minyatürleri, Tarihi Saat Kulesi ve Kent Tarihi Müzesi çevresinde bulunan alanda sergilenmektedir.
Kent Tarihi Müzesi
Kent Tarihi Müzesi, kentin kültürel, tarihsel, sosyal zenginliğini tanıtmak ve gösterebilmek amacıyla Safranbolu ile ilgili her türlü bilgi, belge, eşya, görsel malzeme, ses ve görüntü kayıtlarını bünyesinde bulundurmak, bu verilere dayalı geçici ve sürekli sergiler düzenlemek amacıyla kurulmuş kültür birimidir. Eskiden Hükümet Konağı olarak kullanılan bina 2006 yılından itibaren müze olmuştur.
Tabakhane Müzesi
Safranbolu’ da 800 yıllık geçmişe sahip ve 200’e yakın tabakhaneden bugüne ulaşabilmiş, Türkiye’nin ilk ve tek gezilebilen tabakhanesidir.
Kaymakamlar Müze Evi
Kaymakamlar Evi 18 ve 19. yüzyıl Türk toplumunun kültürünü ve teknolojisini yansıtan Safranbolu Evleri arasında önemli bir örnektir. Safranbolu Çarşısı içinde, Hıdırlık Yokuşu Sokağı üzerinde bulunan yapı; kitle, plan ve cephe olarak özgün bir Türk Evi niteliğine sahiptir.
Hıdırlık Tepesi
Safranbolu’ya ilk gelen Türklerin konuşlandığı, yağmur duası ile Hıdırellez kutlamaları yapmış olduğu önemli bir mekândır. Hali hazırda Köstendil Kaymakamı Hasan Paşa’nın Türbesi, Hızır (Hıdır) Paşa’nın mezarı, Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Dr. Ali Yaver Ataman’ın anıt mezarı ve iki adet namazgâh bulunmaktadır. Şehri kuş bakışı seyretmek isteyenler için ideal bir mekândır.
Yörük Köyü
Safranbolu’ya 11 km uzaklıktaki “Müze Köy”; Kültür Bakanlığı tarafından 1997 yılında gerçek bir Türkmen Köyü oluşu ve tarihi yapılarının görkemi nedeniyle koruma altına alınmıştır. Safranbolu’nun küçük bir maketini andıran Yörük Köyü’nde, 93 tescilli eser bulunmaktadır.
Safranbolu’nun Keşfedilmemiş Doğal Güzelliklerini Duymuş Muydunuz?
Mağaralar
Bulak (Mencilis) Mağarası
Safranbolu merkeze yaklaşık 8 km mesafede Bulak köyü sınırları içerisinde yer alan mağara, 6 km uzunluğunda olup yalnızca ilk 400 metresi ziyarete açıktır. Türkiye’nin 4. büyük mağarası olan Bulak; bünyesindeki dikitler, sarkıtlar, travertenler, göletler ve yer altı su kaynağı ile bir tabiat harikasıdır.
Hızar Mağarası
İncekaya köyü yakınlarındaki Hızar Mağarası, oldukça geniş bir giriş ağzına sahip olup görülmeye değer bir mekândır.
Ağzıkara Mağarası
Harmancık köyü sınırları içerisinde bulunan ve keşfedilmeyi bekleyen önemli doğal güzelliklerden Ağzıkara mağarası; jeolojik oluşumu, sarkıt ve dikitleri ile ziyaretçilerini beklemektedir.
Kanyonlar
Safranbolu’da kireç taşı tabakalarının derin bir biçimde yarılması sonucu ortaya çıkan kanyonlar, bölgenin arazi yapısını zengin hale getirmektedir. Safranbolu’nun başlıca kanyonları;
İncekaya Kanyonu
Bölgenin arazisini zenginleştiren kanyonların başında İncekaya Kanyonu gelmektedir. Aynı zamanda İncekaya Su Kemeri’nin yer aldığı kanyon oldukça dik ve derin yamaçlara sahiptir.
Düzce (Kirpe) Kanyonu
Safranbolu’ya 13 km uzaklıkta yer alan 11km uzunluğundaki Kirpe kanyonunun bir girişi Düzce köyünde, diğeri Kozcağız Mahallesi’ndedir.
Tokatlı Kanyonu’nda Yaptığınız Doğa Yürüyüşünün Ardından Zipline’a Ne Dersiniz?
Tokatlı Kanyonu
Hızar Çayı’nın yatağındaki kireç taşı tabakalarının binlerce yıl aşınması sonucu oluşan Tokatlı Kanyonu, Cam Teras’ı ile ziyaretçilerine eşsiz bir doğa manzarası sunmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin en yüksek Zipline parkuruna da sahiptir.
İncekaya Su Kemeri
Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından Tokatlı Kanyonu üzerine yaptırılan bu eser ilçe merkezine 7.5 km uzaklıktadır. 116 metre uzunluğunda ve 6 kemeri bulunan görkemli bir yapıdır. Su kaynağından ilçeye su getirmek amacıyla yaptırılmıştır.
Kristal Teras
Tokatlı Kanyonu üzerinde yerden 80 metre yükseklikte ve 11 metre genişliğinde yapılan Kristal Teras (Cam seyir terası), eşsiz kanyon manzarasını izlemek isteyen ziyaretçilerini beklemektedir.
Sakaralan Kanyonu
Safranbolu’ya 11 km uzaklıktaki Yörük köyü ile Konarı köyü arasında konuşlanmış bir yürüyüş alanıdır. Kanyon zor bir parkura sahip olması bakımından daha çok profesyoneller tarafından ilgi görmektedir.
Binbir Çeşit Çiçek Türünü Gözlemlemek ve Organik Ürünleri Tatmak İçin Safranbolu Yaylaları Tam Size Göre!
Yaylalar
Ulu Yayla
Safranbolu’ya 50 km uzaklıkta olup 280 hektarlık yüz ölçümü ve birçok ağaç çeşidi ile yaban hayvanını bünyesinde barındıran 7 km uzunluğunda ormanlık alanla çevrelenmiştir. Ortasında bulunan gölet, içinden yer altı nehrinin geçtiği mağara ve çeşitli sporlara elverişli yamaçları Ulu Yayla’nın çekiciliğini arttırmaktadır. Her yıl ağustos ayının ikinci haftasında “Ulu Yayla Şenlikleri” düzenlenmekte olup ziyaretçilerini beklemektedir.
Sarıçiçek Yaylası
İlçe merkezine 8 km uzaklıktaki Sarıçiçek Yaylası 1700 m yükseklikte olup orman dokusu açısından oldukça zengindir.